Op tv zie je weleens mensen die kleding dragen met kleine streepjes of ruitjes, waarbij dan een visueel effect optreedt waarbij het lijkt alsof de streepjes of ruitjes door elkaar heen gaan ‘lopen’ en eigen patronen gaan vormen, dit verschijnsel heet ‘moiré’.
Lees ook: Wat is een Bayer-filter
De Bayer-array bestaat uit een raster van pixels, waarbij elke pixel een kleurenfilter heeft die rood, groen of blauw is. De opstelling volgt meestal een 2×2 herhalend patroon, waarbij elk 2×2 blok bestaat uit twee groene filters, één rode filter en één blauwe filter. Met deze opstelling kan de camera kleurinformatie vastleggen door de waarden van aangrenzende pixels te interpoleren.
Moiré in Bayer-arrays is een ongewenst visueel artefact dat kan optreden in digitale beelden, vooral bij gebruik van een kleurenfilterarray (CFA) zoals de Bayer-array. De Bayer-array is een populaire CFA die in veel digitale camera’s wordt gebruikt om kleurinformatie vast te leggen.
Moiré treedt op wanneer de gefotografeerde scène een herhalend of regelmatig patroon bevat dat nauw overeenkomt met het patroon van de Bayer-array. Wanneer deze twee patronen op één lijn liggen of met elkaar interfereren, creëren ze ongewenste interferentiepatronen in het resulterende beeld. Deze interferentiepatronen verschijnen als kleurrijke, golvende lijnen of vervormingen die niet aanwezig zijn in de originele scène.
Moiré komt vaker voor in bepaalde situaties, zoals bij het fotograferen van textiel met fijne patronen of bij het maken van opnamen met regelmatige rasterstructuren, zoals een hekwerk van kettingen of een traliewerk. Het moiré-effect kan vooral problematisch zijn bij het vastleggen van beelden met een hoge resolutie, omdat de fijne details in de scène gemakkelijker kunnen worden uitgelijnd met het Bayer-arraypatroon.
Fotografen en camerafabrikanten hebben verschillende technieken ontwikkeld om moiré in digitale beelden te verminderen of te elimineren, waaronder het gebruik van optische low-pass filters (ook wel anti-aliasing filters genoemd) voor de beeldsensor om fijne details te vervagen en het gebruik van softwaretechnieken om de beelden achteraf te verwerken en moiré te verminderen.
Samengevat is moiré in Bayer arrays een ongewenst interferentiepatroon dat kan optreden wanneer het regelmatige patroon van het Bayer CFA uitgelijnd is met de regelmatige patronen in de gefotografeerde scène, wat resulteert in kleurrijke vervormingen in het vastgelegde beeld.