Signaal/ruis verhouding

In digitale fotografie verwijst ISO naar de gevoeligheid van de beeldsensor van de camera voor licht. Hier volgt een diepgaande kijk op de relatie tussen ISO en ruis, samen met voorbeelden van ISO-gebruik.

Voordat ik verder in ga op het thema wil ik graag even kwijt dat daar waar ik de hogere of lagere gevoeligheid van de sensor noem dit in feite een onjuiste voorstelling van zaken is. Een sensor kan niet meer- of minder gevoelig worden gemaakt. Wel kan het analoge signaal worden versterkt, wat in de wandelgangen als “meer gevoelig” wordt aangeduid. Met die versterking (gain) en het digitaliseren van het analoge signaal worden ook de foutjes versterkt, wat wordt aangeduid als “ruis”. Maar om aan te sluiten bij de algemeen aanvaarde terminologie gebruik ik hieronder toch meer- en minder gevoelig.

Relatie tussen ISO en ruis

ISO-gevoeligheid:

 • Lage ISO (bijv. ISO 100 of 200): De sensor is minder gevoelig voor licht, waardoor er meer licht nodig is voor een correcte belichting. Foto’s zijn doorgaans erg schoon met minimale ruis.
 • Hoge ISO (bijvoorbeeld ISO 1600, 3200 of hoger): De sensor is gevoeliger voor licht, waardoor een correcte belichting in omstandigheden met weinig licht mogelijk is. Een hogere gevoeligheid verhoogt echter de elektronische versterking van het signaal van de sensor, wat leidt tot meer zichtbare ruis.

Ruis:

 • Definitie: Ruis verschijnt als willekeurige spikkels of korreligheid in een beeld, waardoor de beeldkwaliteit afneemt. Ruis is vooral zichtbaar in donkere gebieden en kan ook de kleurechtheid aantasten.
 • Bronnen van ruis: Ruis kan worden veroorzaakt door verschillende bronnen, waaronder elektronische interferentie en de inherente eigenschappen van de beeldsensor. Dit betekend dat de ruis altijd aanwezig is en NIET wordt veroorzaakt door een hoge ISO.

Voorbeelden

 • Lage ISO (ISO 100): Geschikt voor heldere omstandigheden zoals zonnige scènes buitenshuis. Beelden zijn scherp en schoon, met veel details en minimale ruis.
 • Gematigde ISO (ISO 800): Handig voor binnenopnamen zonder flits of in schaduwrijke buitengebieden. Er kan wat ruis zichtbaar zijn, maar over het algemeen is dit acceptabel voor veel doeleinden.
 • Hoge ISO (ISO 3200): Noodzakelijk voor situaties met weinig licht, zoals nachtfotografie, concerten of indoor sportevenementen. Er is sprake van merkbare ruis, waardoor ruisonderdrukkingstechnieken in de nabewerking nodig kunnen zijn.

Overwegingen voor ISO-gebruik

De laagste ISO gebruiken

 • Voordelen: Produceert de zuiverste beelden met de hoogst mogelijke kwaliteit en details. Ideaal voor goed verlichte omgevingen of bij gebruik van een statief voor langere belichtingen.
 • Nadelen: In omstandigheden met weinig licht kan een lage ISO een langere sluitertijd of een groter diafragma nodig maken, wat kan leiden tot bewegingsonscherpte of een kleine scherptediepte.
 • Wanneer ISO verhogen:
 • Omstandigheden met weinig licht: Als u opnamen maakt in een donkere omgeving, kunt u de ISO-waarde verhogen om een correcte belichting te krijgen zonder dat u gebruik hoeft te maken van lange sluitertijden die bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken.
 • Snelbewegende onderwerpen: Een hogere ISO maakt kortere sluitertijden mogelijk om beweging vast te leggen, wat essentieel is voor actiefotografie zoals sport of wilde dieren.
 • Fotograferen met de hand: Om cameratrilling te voorkomen, vooral bij weinig licht, maakt een hogere ISO snellere sluitertijden mogelijk met behoud van de juiste belichting.

Verstandig ISO-gebruik

 • Balans: De sleutel is om ISO te balanceren met sluitertijd en diafragma om de gewenste belichting te bereiken zonder onnodig afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit.
 • Aanpassing aan de situatie: Begin altijd met de laagste ISO en verhoog deze alleen als dat nodig is om de gewenste belichtingsinstellingen (sluitertijd en diafragma) voor je specifieke opnameomstandigheden te behouden.
 • Ruisbeheer: Moderne camera’s verwerken ruis beter bij hogere ISO’s dan oudere modellen en software voor nabewerking kan ruis effectief verminderen zonder de beeldkwaliteit ernstig te beïnvloeden.

Concluderend: hoewel het gunstig is om waar mogelijk de laagste ISO te gebruiken voor de beste beeldkwaliteit, is het in praktische opnameomstandigheden vaak nodig om de ISO naar hogere waarden in te stellen voor een goede belichting en scherpte. De keuze van ISO moet een doordachte afweging zijn op basis van de lichtomstandigheden, de beweging van het onderwerp en de gewenste scherptediepte.

Geef een reactie