Wat is crop, is er een limiet?

In de fotografie verwijst cropped “bijsnijden” naar het proces van het verwijderen van ongewenste buitenste gebieden uit een foto om de kadrering te verbeteren, het onderwerp te benadrukken of de beeldverhouding te wijzigen. Dit kan worden gedaan in de camera of tijdens de nabewerking met behulp van software.

Bijsnijden in de camera

 1. Digitale zoom/bijsnijden: Bij veel moderne camera’s kun je het beeld digitaal bijsnijden door in te zoomen, waardoor je slechts een deel van de sensor gebruikt. Dit resulteert in een beeld met een lagere resolutie omdat er minder pixels worden gebruikt.
 2. Crop Sensor Camera’s: Sommige camera’s hebben sensoren die kleiner zijn dan de standaard 35mm full-frame sensor. Deze staan bekend als cropsensoren. Veel voorkomende cropfactoren zijn 1,5x (APS-C) en 2x (Micro Four Thirds). Een crop-sensor snijdt het beeld niet fysiek bij, maar legt een smaller gezichtsveld vast, waardoor het beeld effectief wordt bijgesneden in vergelijking met een full-frame sensor.

Bijsnijden na nabewerking

Hierbij wordt fotobewerkingssoftware (zoals Adobe Photoshop, Lightroom of zelfs basisapps) gebruikt om de randen van de foto bij te snijden. Dit kan gedaan worden om:

 • De compositie te verbeteren door te focussen op het onderwerp.
 • Afleidende elementen aan de randen verwijderen.
 • De beeldverhouding wijzigen (bijvoorbeeld van 4:3 naar 16:9).

Beperkingen van bijsnijden

 1. Resolutie: Hoe meer je een afbeelding bijsnijdt, hoe minder pixels je overhoudt, wat de resolutie vermindert en de beeldkwaliteit kan beïnvloeden, vooral als je de afbeelding afdrukt of op grote schermen bekijkt.
 2. Aspectratio: Bijsnijden kan de beeldverhouding van de afbeelding wijzigen, wat belangrijk kan zijn voor bepaalde toepassingen, zoals afdrukken of weergeven op specifieke apparaten.
 3. Kadrering: Overmatig bijsnijden kan de creatieve mogelijkheden voor kadrering en compositie beperken.

Voorbeeld

Als je een 24MP beeld hebt (6000×4000 pixels), resulteert 50% bijsnijden van elke dimensie in een 6MP beeld (3000×2000 pixels). De vermindering in pixelaantal kan de bruikbaarheid van de afbeelding be├»nvloeden, vooral voor afdrukken van hoge kwaliteit.

50% bijsnijden dus 4x minder pixels

Praktische limiet

Er is geen strikte limiet voor bijsnijden, maar praktische limieten worden bepaald door:

 • Beeldkwaliteit: Het aanvaardbare detail- en scherpteniveau.
 • Beoogd gebruik: Hoe en waar het beeld zal worden weergegeven of afgedrukt.
 • Sensorformaat: Grotere sensoren bieden meer ruimte om bij te snijden met behoud van een hoge resolutie.

Samengevat is cropping een veelzijdig hulpmiddel bij fotografie, zowel in de camera als tijdens de nabewerking, maar het moet oordeelkundig worden gebruikt om een balans te vinden tussen compositie en beeldkwaliteit.

Geef een reactie